Wednesday, 14 November 2012

Permulaan Kehidupan Di Universiti UPM, K10, FRSB & BLA

Alhamdulillah... dah lepas satu semester aku di Universiti Pertanian Putra Malaysia ni... mesti orang akan cakap UPM ni..PERTANIAN... =..= Pakcik makcik abang kakak adik dengan sini yer... P tu untuk PUTRA... selaras dan semperna dengan nama Perdana Menteri kita yang Pertama Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj....tapi tak salah pun bagi aku...sebab Universiti ni pun menekankan Pertanian semata-2...di sini  bermacam-2 ragam dan karena yang aku lalui... dah lama rasanya aku tak upload ni.hi3...mesti banyak cerita...dalam post kali ni aku nak m'bebel pasal kehidupan aku selama satu semester ni...mesti banyak persoalan dan apa perasaan kehidupan di Universiti ni? hmmmm bagi aku kehidupan di universiti ni lebih ringkas dengan kata orang putih...simply hi3... tak perlu terkejar-2 belajar tak terlalu banyak... ikut kemampuan kita... setiap semester di berikan had kredit...kredit tu macam masa (jam) untuk kita belajarlah kiranya.... so pandai-2la kita pilih subjek yang mampu kita bawa...ada dua kategori iaitu subjek universiti... kalau UPM ni biasanya mesti ada subjek Pertanian dia..hi3 dan kedua subjek fakulti...

 Inilah pintu masuk UPM ha3 nampak cantikkan tapi menakutkan kalau student bawa kenderaan tanpa pelekat (sticker) kebenaran kenderaan pelajar ha3

Okeylah... nak ceritakan pasal fakulti aku ni pulak... fakulti aku diberi nama... FRSB=Fakulti Rekabentuk dan SeniBina...dengan kata lain... budak-2 arkitek laa... (katanyaaaa) jurusan yang aku ambil ialah...BLA = Bachelor Senibina Landskap... so orang tak panggil aku ni budak arkitek... tapi budak taman..hi3 =..= kadang-2 menyirap juga... ingat kita orang tanam bunga jer kerr... hellooooo... subjek kami ni setaraf dengan yang lain... cuma masih baru dalam dunia keilmuan ni... bagi aku Landskap ni lebih meluas sebab bukan kita belajar pasal binaan dan seni malahan biologi tumbuhan sekali... mana tak nye kena hafal nama pokok bagai pasal tanaman dialah and bla bla bla bla...so bagi aku cukup lengkap dalam memperlajari ilmu-2 dunia ni... nak cerita pasal jurusan aku ni memang lambat lagi...tunggulah aku cerita dalam post yang akan datang k..ha3....Nak diceritakan mengenai kehidupan disini... hmmm bagi aku kehidupan aku dengan budak-2 fakulti yang lain sangat berbeza kot... sebabnya... fakulti (FRSB) aku ni pelik bin ajaib sikit..hi3 siang sepi malam meriah... semua budak-2 fakulti aku ni macam burung Hantu... malam berjaga menyiapkan kerja-2 kursus (BMnya) atau kata lain assignment... kebanyakkan subjek kami tiada final exam... assignment inilah merupakan markah kami... buat design... lukisan.... seni... produk.. plan dan bermacam-2 lagi... yang ade final exam selalunya subjek fakulti...

Hmmmm kelihatan cantikkan fakulti FRSB... budak designlah katakan (riak) ha3

Hmmm terlupa pulak... kehidupan di kolej! ha3... macam biasa jelah... kolej ni bukan tempat belajar klau dekat Universiti ni... Ia ialah sebuah tempat tinggal... dekat UPM ni...kolej dia ada 17... 2 kolej alam lain..ha3 tak perlu tahulah nanti kalau ada member-2 ke sape nak tahu dua kolej tu tanyalah..hua3... aku kolej yang ke 10... K10! Aummmmm! ha3 kata permanis (sweet word) harimau lah katakan... kolej ni kalau nak terus stay kena kumpul merit... merit ni macam markahlah... aku first year (budak tahun satu) hanya kumpul 40 merit je (10 merit Universiti 30 merit kolej)  merit Universiti ni mcm korang wakil universiti lah tak kesahlah kau wakil ke perserta nanti dapatlah..sama juga macam  merit kolej...ahhhh banyak sangat aku tulis ni...pasal roomate aku?hmmmmmmmmmmmmmm... takde pape kot... sebab aku memang duduk sorang pown.. ha3 (mohon roomate terase) ha3 bla bla bla... aku dah tak tahu nak cerita apa dah ni k r tu jelah aku nak cerita... bye dan salam #peace :)

Ni kolej aku... kolej JANTAN UPM..ha3 k10 aummmmm!

Friday, 24 August 2012

Penat Lelah di KMTJ hasilnye ke UPM XD

Perrrrrrr! lama siot xupdate blog.. hahahahahaha biaselah sebuk 'rehat' time cuti lepas matrik... he3 Ni aku nak citer setelah aku dapat result keseluruhan Matrikulasi aku... keputusan aku xdelah cemerlang mane pown... dalam 4.0 pointer jw... (-oo-) nampak menipu sangat... aku dapat dalam 2.5-2.9 pointer..hehehe xnak bagi tahu terus... privasi.. :p ... Tapi sebelum aku dapat keputusan matrik... aku telah m'dapat temuduga aku yang pertama... iaitu Rekabentuk Industri(ID) dan Senibina Landskap(LAr)... mula2 aku nak sangat ID 2... tapi last2.. TERLEPAS TEMUDUGA TU!!! nasib baek aku ade satu lagi... iaitu LAr.. yang aku xsangke universiti yang panggil aku adelah... UPM! Universiti Putra Malaysia... U No.1 bai! hahaha beselah aku slalu dengar 3.5 pointer keatas.. aku ni 3.0 pown xcecah... tapi aku xhirau pown (tapi ade banggelah juge :p) ... aku yakin pada bakat aku... aku ni suka melukis klau korang nak tahu (puji diri (-..-)) ... so aku pergi jelah temuduga 2... aku bukan tahu sangat pown pasal LAr ni... Senibina bese 2 aku tahulah juge... boleh jadi Arkitek... mungkin aku ni klau dapat boleh keje arkitek kebun kot (andaian awal)... Dan bermula temuduga yang pertama dalam hidup aku... 

Di Fakulti Rekabentuk Dan Senibina (FRSB) UPM
Berdebar2 kot...hu3... mule2 dyorang suruh kiteorang melukis yang ada kat sekeliling tempat temuduge 2... aku xtahu nak lukis ape... aku lukis jwla pasu pokok dengan tangga depan aku..he3... dyorang bagi dalam 45minit jw.. hanye mgunakan pensil 2B jw tw! penat2 melukis dyorang suruh b'henti... lepas 2 dyorang bawakla aku dan budak2 len tunggu depan bilik temuduga..PErr! bedebar gile kot...takut beselah first time... sorang2 masuk.. dengar dyorang speaking jw.. eh3 lagi bdebarlah aku.. aku ni fobia cikit nak speaking2 ni... dan tibalah masanye! aku dipanggil masuk... hmmmmmmm malaz nk citer panjang2... yang pasti aku merepek dan broken entah ape2 BI aku... tapi yang pasti aku confident! hahaha alah aku rase 2jw kot dyorang nak tengok... (mcm tahu2 jw mcmlah aku ni pro) :P

DAN AKHIRNYA SEMASA AKU CEK UPU AKU.....!
SUKACITANYA ANDA TERPILIH MENGIKUTI PROGRAM BACELOR SENIBINA LANSKAP!...

Berkelip2 mate aku tgk.hahaha terharu kot... sebab!
1. Xsangke masuk U APEK eh APEX ... :P
2. First time temuduga aku... berjaye! hu4
3. Aku minat melukis... walaupown xtahu sangat jurusan ni.. tpi yang pasti ade melukis..he3
4. Duduk dekat dengan KL la nt.. XD
5. hmmm  jauh kot... nak balik jauh! ;(
6. entah nk ckap ape lagi..ssddvfbhdrfjdmvcvm

Itu jwlah post aku kali ni.... mlz nk tulis lagi..hi4... tapi yang pasti aku bersyukur kepada Allah SWT memberi rezekiNye kepada aku... berkat doa kedua IBUBAPA aku... Pn. SALINA dan En. BAMBANG SUKOCHO... terime kasih sangat2! ;) dan xlupe juga... adik beradik aku... rakan2... dan orang yang aku cintai.. :p cik HK... Sekian XD

alhamdulillah

Saturday, 10 March 2012

P'berian Selipar Yang Teristimewa X)

Hari ni ade sesuatu yg mgembirakan hatiku... hi3 nak tahu ape? AKU DAPAT SELIPAR SPECIAL! hu3 nape special? mstila Kekasih bagi..hu3. My Soulmate... dia belikan semperna dia dapat gaji..dan dia janji nak blanje dan beli sesuatu untuk aku.. Aku xberharap pown... tpi xsangke dia tunaikan juge... hari ni dia belanje aku makan Kepsi! (KFC) hi3 dan date bersame... nak tengok selipar 2 x? sila lihat gambar dibawah..


hijau hitam! Smartkan.. pandai Cik Hello Kitty pilih! (nazhirahmohmmad.blogspot.com) :P lastly.. thanks to my soulmate Nazhirah bt Mohmmad... cantik syg belikan syggg bibie syg sgt2 :P.. k r 2jw daa

Wednesday, 4 January 2012

kelambatan meng-update..XD

Dah lame xmbuka blog ni..hi3 bz lerr.. fuhhh sbelum aq nk mulekan cerite.. aq nk bgth kputusan PSPM aq..hmmm da berape bek lerr.. tpi aldulilah..LEPAS! hi3 dalam 2.7 keatas..result aq.. 2B+ 2C+..xde A pown.. pape pown aq bsyukur atas rezeki yg diberiNye... aq ni xde mase nk update blog..sbb xde netbook n pape jwla... mak xkasi pkai.. T.T.. dy suruh blajar dlu.. nt da dpt kputusan yg bek bru dpt... ni pown kebetulan dapat pinjam netbook my soulmate Nazhirah ygku syg..dptla aq on9..dy sgt bek ngn aq.. sbb 2la aq syggggggggg dy.. :P "=.= ape aq merepek ni..hahahaa k r thanks mbace.. daa


Saturday, 3 December 2011

Debaran PSPM!

kejap takut kejap nk sangat tahu.. kejap insaf seketika.. ah! i2la perasaan aq.. ayoyo.. aq xtahula dapat ape nanti.. susah nk dbayangkan keputusan matrik aq sem pertame ni.. harap2 dpt yg terbaek.. doakan aq yer.. XD